ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βολιώτικη εταιρεία πίσω από την εξιχνίαση της υπόθεσης της πολυμελούς σπείρας που εξαπατούσε επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ!

Ανώνυμη εταιρεία τυποποίησης και εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων με έδρα την Αθήνα και υποκατάστημα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, ανέθεσε στη Βολιώτικη εταιρεία Α&Κ Risk Management Consultingτην εξιχνίαση της υπόθεσης εξαπάτησής της,  από εταιρεία που εμφανίστηκε με έδρα στη Βουλγαρία, και κατόρθωσε να αποσπάσει εμπορεύματα αξίας πλέον των 200.000€

Ο κος Άγγελος Αγραφιώτης, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Α&Κ Risk Management Consulting,  μας παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη για το πώς οδηγήθηκε στην εξιχνίαση της σπείρας,  καθώς και ποιοι συνέβαλαν στο αποτέλεσμα αυτό.

Κύριε Αγραφιώτη σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη.
Αρχικά περιγράψτε μας τη δράση των απατεώνων και τις νομικές διαδικασίες που κινήθηκαν κατά τους.

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2016 είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την εξαπάτηση επιχειρήσεων ανά την επικράτεια.

Η μεθοδολογία τους φυσικά διέφερε ανάλογα την  περίπτωση,  αλλά κατά βάση ήταν ίδια. Αρχικά επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με επιχειρήσεις εμπορίας βρώσιμων προϊόντων ή εμπορικούς αντιπροσώπους ανάλογων εταιρειών και παρουσιαζόμενοι ψευδώς ως εκπρόσωποι υπαρκτών εταιρειών με έδρα στο εξωτερικό, εκδήλωναν ενδιαφέρον για αγορά μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων.

Στη συνέχεια, προκειμένου να πείσουν για τη φερεγγυότητά τους, συνέχιζαν την επικοινωνία με τα υποψήφια θύματά τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την περαιτέρω διευθέτηση των λεπτομερειών της συμφωνηθείσας αγοραπωλησίας.

Ως προς την καταβολή του συμφωνηθέντος αντιτίμου και την επίτευξη της αγοραπωλησίας, είτε έπειθαν τους εκπροσώπους των εν λόγω εταιρειών να δεχθούν πίστωση, είτε έστελναν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πλαστό αποδεικτικό μεταφοράς χρημάτων (έμβασμα), ως προκαταβολή.

Ακολούθως, αφού παραλάμβαναν τις συμφωνηθείσες ποσότητες εμπορευμάτων από τις εγκαταστάσεις της εκάστοτε εταιρείας που εξαπατούσαν,  με φορτηγά αυτοκίνητα τα μετέφεραν σε αποθηκευτικούς χώρους (ψυγεία)  και στη συνέχεια τα διέθεταν προς πώληση σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Συνεργαστήκατε με την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας για την εξιχνίαση της σπείρας;

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας με τους έμπειρους αξιωματικούς της,  μέσα από μεθοδική έρευνα και ένωση του παζλ κατόρθωσε έπειτα από αρκετούς μήνες και σχημάτισε δικογραφία σε βάρος δεκατεσσάρων μελών της οργάνωσης,  ηλικίας από 33 έως και 54 ετών, σε βάρος κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης και της πλαστογραφίας. Συνολικά η σπείρα είχε εμπλακεί σε ακόμη 19 υποθέσεις απάτης επαγγελματιών, εκ των οποίων οι έξι τετελεσμένες και οι υπόλοιπες σε απόπειρα.

Μέχρι στιγμής έχουν εξακριβωθεί τα στοιχεία ταυτότητας δέκα ατόμων, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να ταυτοποιηθούν και οι άλλοι τέσσερις συνεργοί τους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης και τη διακρίβωση της παράνομης δραστηριότητας των μελών της προηγήθηκε εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διασταυρώθηκαν, αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που προέκυψαν.

Πως συμβάλλατε εσείς και η εταιρεία σας στην εξιχνίαση;

Από τη στιγμή που πελάτης μας κινδύνευσε και μας ανέθεσε την υπόθεση,  κινηθήκαμε άμεσα με στελέχη μας και σε 2 ημέρες είχαμε κατορθώσει να συγκεντρώσουμε αρκετό υλικό (φωτογραφίες-Φορτωτικές-Αριθμούς τηλεφώνων κ.α) το οποίο προσκομίσαμε στην Υ.Α Λάρισας, αφού αρχηγικό μέλος της σπείρας δραστηριοποιούταν στην περιοχή.
Η άμεση κινητοποίησή μας απέφερε αποτελέσματα, αφού κατορθώσαμε και βρήκαμε κάποιες ποσότητες εμπορευμάτων του πελάτη μας σε αποθηκευτικούς χώρους (ψυγεία) που είχε μισθώσει η σπείρα, εμπορεύματα τα οποία κατασχέθηκαν από την αστυνομία και παραδόθηκαν άμεσα στον πελάτη μας..

Έχετε αντιμετωπίσει κι άλλα τέτοια περιστατικά στην καριέρα σας;

Στα 30 χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στο χώρο της ασφάλειας και της διαχείρισης κινδύνου, έχουμε επιληφθεί και αντιμετωπίσει επιτυχώς δεκάδες περιπτώσεων λαθρεμπορίου καυσίμων, κλεψίτυπων προϊόντων, στρατιωτικών εξοπλισμών, παιδεραστίας, εμπορίας ανθρώπων, εγκλήματα κατά του δημοσίου και ακόμη πιο σοβαρών & ευαίσθητων θεμάτων,  που δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθούν.

Που μπορεί να σας βρει όποιος ενδιαφέρεται για θέματα ασφαλείας;

Πληροφορίες για τις δράσεις μας και τις υπηρεσίες μας,  μπορεί να πάρει κανείς από την ιστοσελίδα μας www.ak-riskmanagment.gr όπου υπάρχει και ο τρόπος επικοινωνίας μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ.